fbpx

Част II – Вал Торенс

Вал Торенс към 22.02.19

Report

245 см сняг има на 21.02.2019 във Вал Торенс. Условията в най-високия ски курорт в Европа са близки до перфектни като са отворени почти всички налични писти. Работят 26 лифта от 27 и 76 писти от 77.

Трите Долини 77 писти с обща дължина 600 км и 27 лифта

Това е мястото, където има мек като пудра сняг и място за всички обичащи снега и забавленията с него. Сняг има за тези, които имат ски и за тези, които имат бордове. Можете да карате и по пистите и извън тях.

Преди 3 години нашето ски пътуване беше повода да стартираме дейността си. За тези години пътувания, ски, борд, граници, път, винетки, усмивки и страхотни емоции, натрупахме много опит. Затова ние от Getabus.bg сме подбрали и подредили тези редчета за всички вас, обичащи снежните емоции. Искаме да споделим това, което ние знаем и искаме да го предадем нататък.

Съветите на Getabus.bg: Част II – Вал Торенс

Това е втората ни статия от серия, за пътувания, с която искаме да ви запознаем. Всяка статия ще ви представи основните елементи на различни пътувания – мястото, вариантите за пътуване, разходите и добрите идеи. Всичко това сме го изпитали, проверили и сега го споделяме за първи път с вас и вашите приятели.

За Трите долини или иначе казано Вал Торенс

На височина от 2300 метра се намира най-високия ски курорт в Европа. Вал Торенс предлага три ски района настанили се по скатовете на 3-те долини даващи името му.  С една обща ски карта може да се спускат и трите района с обща дължина на пистите 600 км.

За някои сега лицето на Вал Торенс може да е малко претенциозно, но в основата и в история  му е заложено много. На нас ни разказаха, затова и ще ви споделим.

Туристическа карта на курорта

През 70-те на миналия век се наливат основите от сърцати хора, обичащи да спускат. Курорта е изграден специално за хора, които ще карат, а не за туристи. Неговото разположение е специално избрано и пистите и в трите долини са със северозападно изложение. Това ги оставя в полусянка през целия ден. Ефекта е уникален – Нито е прекалено твърдо, нито е прекалено меко, независимо дали се кара сутрин или следобед.

Наследството за внимание към детайла се е запазило. Сега това е един от малкото курорти, които са напълно достъпни директно от пистите. Достъпът за паркиране на автомобили е ограничен и така можете от пистата да стигнете до хотела си спускайки.

За самото каране

Каране има за всички. И за скиорите и за бордистите. Вал Торенс е много специален, защото предлага освен всичко и писта за тобокани, което е много добра идея, ако искате да разнообразите. Ски карти можете да резервирате директно през официалния сайт, както направихме и ние, но ви съветваме да проверите за груповите карти, тъй като можете да се ползвате от отстъпки.

Fun areas и парковете с атракции са за напредналите, но са много добра идея като препоръчваме да опитате VT Fun Ride. Изгледайте видеото и можете да откриете и вашето място за скачане.


Глетчера Pointe du Bouchet

Неща за Freeride: почти не стъпвахме по пистите. От глетчера Pointe du Bouchet на 3420 м може да се направи много дълго спускане и тъй като сме над алпийската линия, отсъства всякаква растителност, включително неприятните коренища на клековете, така под всеки един лифт и кабинка можете да създадете своя следа и дори да сте първите в нея.

За начинаещи За напреднали За про-ТА
Traversée des Deux Lacs е прекрасна за първи самостоятелни стъпки, но внимавайте доста е натоварена Christine е почти на глетчера и често има по-твърди участъци. Добър тест е за това дали сте усвоили добре движенията ( има страхотна гледка към курорта ) Cime de Caron с две черни и една червена писта е предизвикателство, което не трябва да пропускате ( хубаво да имате пълна медицинска застраховка )  

Настаняването

Да започнем от настаняването, още от проектната фаза се залага на големи и масивни бази. Много от местата за настаняване представляват комплекси предлагащи самостоятелни студия или апартаменти. Оптимален вариант е наемането на студио за няколко души. ВНИМАВАЙТЕ, независимо от това дали сте резервирали самостоятелно или през агенция студио или апартамент, трябва да предвидите храненията си. Стандарта в курорта е сравнително висок и вечерята след дългото каране може да надхвърли доста лесно 80-100 евро на човек.

Хапването

Както се наложи да разберем по трудния начин храненето може да се окаже непредвидено звено, затова силно препоръчваме да си приготвяте по нещо ако апартамента или студиото ви е със самостоятелна кухня. Магазините са доста, а цените на повечето неща са по-ниски от цените у нас, но голяма част от тях не работят до късно.

Въпреки това, предлагаме няколко местенца, на които може да се обърне внимание:

  Евтинко Средно, но има покривка   Не питаме за цената, но има звезда Мишлен  
WokiSki – нудълс набързо La Marine – страхотна тераса, около 15 евро на човек Jean Sulpice Restaurant – 2 звезди
Folie’s To Go – доста вкусни тестени и всякакви нещица+парти бар Chalet des 2 Ours – около 15-20 евро на човек L’Épicurien – 1 звезда
Val Burger Pizza – пица е, но може да се хапне до 02ч през нощта Chez Pepe Nicholas – доста симпатично и много хитро декорирано местенце с много разнообразни млечни продукти L’Oxlays – 2 звезди, но най-земното от трите
360′ PARTY

Веселото извън пистата

Курорта е парти център, който спокойно може да бъде сам по себе си парти дестинация, дори и да не карате. Тук можете да се отбиете сами, за по питие, за да раздвижите мускулната треска или да се сдобиете с транспорт до хотелската си стая. Показваме пет места, за които даваме палец.


La Folie Douce

Bar 360

Café Snesko

The Frog & Roast

Klub Summit Nightclub

Пътуването

Вече сте избрали, решили сте и сте  събрали компания за ски ваканцията във Вал Торенс. Започвате да сравнявате оферти. Вариантите се свеждат до простия избор от закупуване на готов пакет от колегите туроператори или самостоятелното резервиране. След сравнение се оказва, че настаняването е доста лесно и по-изгодно, ако сте компания от повече от 8 души. Остава  въпроса, как да стигнете – със самолет, с автобус или с кола?

Вариантите

Ако изберете да пътувате със самолет ще се наложи да резервирате предварително билети за цялата компания и да ги платите на момента. Важно е да проверите с какъв багаж пътувате и колко ще струва превозването на ски екипировката, защото това е допълнителна такса. За Вал Торенс можете да летите до Гренобъл, Женева или Лион. Кацнете ли трябва да се прекачите и да стигнете до Мутие. Има редовни линии, но стигнете ли дотам, трябва да организирате трансфера си до хотела. Така погледнато разходите за трите елемента на пътуването са доста. Трябва да отчететат и прекачвания, защото нямате директни полети, а те отнемат време – така бързината на полета се губи и обезсмисля.

София/ Сърбия/ Хърватска/ Словения/ Италия/ Франция/ Вал Торенс

Следващия вариант е да се насочите към пътуване с автомобил. За малката трупа от 7-9 души ще се нуждаете от два или три автомобила. Важно е те да бъдат надеждни и да сте сигурни, че ще изминат 4000 км. Че ще работят при особено тежки условия, с температури падащи до -21◦. Помислете и вземете в предвид разстоянието и времето, което трябва да прекарате зад волана. Във всеки автомобил трябва да има двама или трима опитни водачи, които да могат да шофират сигурно при тежки зимни условия и да могат да се ориентират с GPS карти. Така разходите за пътуване с два или три леки автомобила излизат двойни или тройни, при калкулацията на необходимото гориво и всичките пътни такси. Да точно така, пътни такси – независимо от маршрута трябва да изчислите пътните такси за 4 държави и да добавите някои тунели, за които има отделни такси.

Предимствата на 9 местните микробуси

Предимствата на 9 местните микробуси

Пътуването с микробус би оптимизирало разходите като делите на 9, а не на 4. Девет души пътуват с един микробус, заедно с всичкия си багаж и екипировка. Плащат една пътна такса за лек автомобил и си прекарват весело пътувайки като компания.

Остават въпросите какъв, от къде и как да се сдобиете с микробус? На тези въпроси сме отговорили в друга наша статия и ви я препоръчваме! (СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА БУС ПОД НАЕМ. КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИЯ БУС ИЛИ ВАН ЗА НАС?)

Тръгване и пътуването

Нашата дейност е транспортна. Нашата задача е да сме фокусирани над пътуванията и това, което ви споделяме е нашия опит от първа ръка за пътуване до Вал Торенс.

Машината с която го реализирахме, беше 8+1, свръх дълга база с индивидуални седалки, които могат да се регулират за всеки от пътуващите, което беше решаващо за комфорта ни в предвид това, че пътувахме 9 души с доста екипировка.

Напълно задължително е когато тръгвате, да изберете сборен пункт и да зададете начален час. Веднъж събрала се групата ще ви отнеме 30-60 мин. да подредите багажа. В нашия случай – 9 души със седем борда, два чифта ски, един тобоган (шейна), 9 куфара, няколко сака, раници, един костюм, една кана за вода и ски обувките. Предварително свалихме автоматите на бордовете и те легнаха под седалките, освобождавайки допълнително място.

Нашата група потегли в петък вечер. Сборния пункт беше в 21ч., а тръгнахме от София в 22ч. като пристигнахме във Вал Торенс около 19ч. в събота. Пътя през Сърбия/Хърватска/Словения/Италия и накрая Франция, с почивки за кафе и хапване, смяна на шофьорите и пазаруване в Intermarché Super , плюс преминаването през граници и планинските части на пътя ни отне около 19 часа.

Тръгнахме през нощта, за да може групата без шофьорите да има няколко часа сън. Сменяхме се трима шофьори на всеки  500-600 км. Като това е оптималния вариант, при пътуване с автомобил или бус без допълнителни нощувки.  Смените не са много от една страна, но от друга шофьорите не се преуморяват.

При средна скорост от около 120 km/h  нашия Mercedes Vito, возещ 9 души и екипировката им ни даде разход от 10/100. Признаваме си, че през по-голямата част от пътя сме карали със 150km/h, че и малко отгоре, но като добавим и планиската част от пътя е доста невероятен резултат за двутонна машина, носеща почти тон допълнителен товар под формата на пътници и техния багаж.

Маршрута

Пътувайки към Вал Торенс ще преминете през няколко граници. Маршрута преминава през Сърбия, Хърватска, Словения, Италия и Франция.  От нашето пътуване е минало известно време, но ние всеки месец проверяваме маршрутите за цените на винетките и тол таксите. Те са както следва:

Сърбия 12.50 евро толтакса
Хърватска 17.54 евро толтакси
Словения 30.00 евро винетка за 30 дни
Италия За всяка магистрала и път се плаща отделна такса, ако следвате A4/E64/ A32/T4 калкулацията е 78.8 евро толтакси
Франция 70.5 евро толтакси включително и за тунела Tunnel du Fréjus (посетете сайта за да направите калкулация за колата си)

*Цените са в посока

*Стигнете ли до Tunnel du Fréjus и не видите/разберете малката табелка с френски надпис, защото не говорите френски или френско говорещите в групата спят, то знайте, че има промоция, с която може да не платите 48 евро в посока, а в седем дни можете да минете двупосочно за 60 евро.

*Можете да разчитате на нас – изпратете ни вашия маршрут, ние ще изчислим пътните такси по него за вас, ще получите и безплатна консултация за избрания маршрут и микробус от нас –  Пишете ни във Facebook и ни попитайте!

Запознайте се с цените на горивата

Горива и паркинг

Препоръчваме да заредите в Словения и да избегнете Сърбия и Хърватска. Ако не сте обменили пари и плащате с карта, превалутацията ще ви струва скъпо, в Сърбия 7 евро и в Хърватска 12 евро.

Запознайте се с цените на горивата в отделните страни. За нашето пътуване най-изгодно беше да заредим във Франция и в Словения. В Италия имаше голямо оскъпяване като цената на литър дизел варираше около 1.8 евро за литър. Съвета ни е, ако все пак ще зареждате във Франция не го правете по магистралите, защото цената за литър е с между 05 до 10 евро цента разлика.

Щом пристигнете имайте в предвид че, не можете да паркирате в самия Вал Торенс. Той е от малкото курорти предлагащи контролирана среда, ориентирана към пешеходци или по конкретно скиори и бордисти, които от пистата могат да стигнат карайки до хотела си. Този му особеност ще ви наложи да потърсите паркинг. Има много платени паркинг зони. Може да резервирате и да заплатите за паркинг и предварително през сайта на курорта. Цените за един лек автомобил или микробус, за седем дни са 80 евро.

Застраховките

Независимо за къде пътувате: Австрия, Франция или Италия е задължително да сключите застраховка, която да ви защитава. За Вал Торенс можете дори за сключите покритие, което ви защита при каране и извън пистите на курорта. Със застраховка Сarre Neige можете да получите помощ, при инцидент независимо дали той е бил на пистата или извън нея.

От българските решения най-разпознаваемата и разпространена е: „Помощ при пътуване“. Тя може да има отделни елементи и покрития – медицински, туристически и отмяна на пътуването. При сключени медицински покрития, ако пострадате по време на ваканцията си транспортирането, хоспитализацията и медицинската помощ ще бъдат покрити от застрахователя, дори без вие да плащате.

Ако имате сключена застраховка „Отмяна на пътуване“  и се разболеете, така че не заминете или полета ви не излети, можете да използвате застраховката си, за да рефинансирате резервациите си, което е бегло успокоение, за проваленото пътуване.

*Съществуват много и различни застрахователни продукти, за скиори и бордисти, за повредена екипировка и много други. Можете да разчитате на нас и да получите безплатна консултация от доверения ни застрахователен брокер – Пишете ни във Facebook и ни попитайте!

*ПС по неприятен начин научихме, че преглед и рентгенова снимка ни струваха 400 евро, затова горещо ви препоръчваме медицинските покрития!

Ние помагаме

От три години ние пътуваме и проверяваме. Малко или много се превърнахме в професионални пътешественици. Сега искаме да споделим този опит и да създадем повече усмивки.

За да помогнем за вашата усмивка,  ние ви предлагаме да ни изпратите избрания от вас маршрут, а ние да проверим вместо вас, какви биха били пътните такси до дестинация ви и да ви посъветваме, за избора на маршрут, избора на микробус и наемането му или за каквото се сетите, защото ние вече сме го проверили! Поздрави от екипа на Getabus.bg