fbpx

Защо да изберем бус под наем вместо кола

Защо да изберем пътуване с бус под наем вместо с кола за нашата ски или сноуборд екскурзия?

Независимо дали дестинацията е Zell am Ziller, Livigno или Les Deux-Alpes, пътуването с девет местен бус под наем е по-добрият  и по-евтин избор, отколкото с няколко коли. Нека видим на базата на какви факти го твърдим.

Ако пътуваме с автомобил – трябва ни изправен такъв, който да може да измине 3-4 хиляди километра без да ни изостави по пътя. Трябва ни достатъчно пространство за екипировката ни. Би било добре поне още един човек от пътуващите да поеме задължението да бъде шофьор.

Комфортът е друга важна част от всяко едно пътуване. Ако сме двама или трима човека с лек автомобил, такъв маршрут не би бил проблем и най-вероятно ще пътуваме достатъчно комфортно. Ако сме четирима, задължително ще трябва автомобилът да е оборудван с допълнителен багажник. Ако сме осем – всичко изброено по две. А ако сме девет ? Можете ли да си представите как петима души пътуват плътно един до друг 18-20 часа с лек автомобил, пълен с багаж и екипировка? Гаранция за кошмарно изживяване и един наистина не добър старт на Вашата ваканция. Изживяване, което може да бъде избегнато чрез наем на бус от нашия офис в София.

Остана да разгледаме основните разходи, които имаме при едно такова пътуване. Това са гориво, винетки и тол такси (силно Ви препоръчваме да ги калкулирате предварително). Амортизацията на автомобила и рисковете свързани с пътуването, обикновено остават за сметка на собственика. Нека калкулираме разходите. За целта ще използваме помощта на Michelin (макар и да не е съвсем точна, защото до Zell am Ziller имаме винетни и тол такси в размер на 100 евро във всяка посока). Имаме 110 евро гориво в посока (примерен разход на със сравнително икономичен автомобил) и 100 евро такси. В двете посоки – 420 евро. Ако са две коли – 840 евро. Ако сте с джип, който харчи повече сумата може да излезе доста по-висока. Ако нямате багажник, ще Ви се наложи да гo вземете под наем за около 150 евро. Калкулациите ни показват, че подобно пътуване с 2 коли би ни струвало 990евро или по 124 евро на човек при 8 пътуващи.  Наемането на бус за десет дни струва 450 евро. Гориво и такси в двете посоки – 420 евро или общо 970 евро. Това прави по 108 евро на човек при 9 пътуващи.

 

Разликата е, че не мислите нито къде да паркирате два или три автомобила, нито мислите за амортизацията им, която често изниква като тема в даден момент. Не мислите за това, дали гумите им са добри, за разхода им, за наемане на допълнителни багажници за по още 15 лв на ден. Не мислите и за това как ще се кара в група от няколко автомобила и дали някой няма да бави групата. Статистиката показва, че в група от осем-девет човека поне трима ще имат шофьорски книжки, като така може постоянно да се кара и няма да се налага да нощувате някъде по път и да оскъпявате значително пътуването Ви. По удобно е от пътуването с автомобил, стига бусът ви да е с удобни седалки, а осемнадесет часа в компанията на най-близките приятели, често стават незабравима част от цялото пътешествие.