fbpx

Съвети за избор на бус под наем. Как да изберем подходящия бус или ван за нас?

 

Решили сте да пътешествате с приятели и пътнически бус или ван – ето няколко практични съвета за това, как да изберем бус под наем.

  1. Първо е добре да се калкулира разстоянието до избраната от Вас точка. Съответно, ако маршрутът е 200 км в посока или по-малко, без да излизате от границите на България, спокойно можете да ползвате всеки технически изправен бус.
  2. Ако дестинацията е на повече километри, първото, на което е добре да обърнете внимание са седалките и комфорта Ви. За по-дълги маршрути е добре да избирате автомобили, в които седалките са индивидулани и могат да се разместват, според моментната потребност на всеки един от пътуващите. Всички наши бусове са с такъв тип седалки. Не е добре да избирате седалки тип „пейка” (цял ред седалки, не позволяващи местенето на облегалките им), особено ако ще пътувате не 200, а 2000 км в посока.
  3. Разместването на седалките на Peugeot е само маркетинг, клонящ към мит. Това го заявяваме от болезнен личен опит. Новите модели Ford Tourneo също са с индивидуални седалки. Не сме ги тествали и не можем да дадем обективен анализ за комфорта им, но на пръв поглед веднага прави впечатление малкото разстояние между редовете със седалки. Това би могло да породи дискомфорт, особено при по-високи хора.
  4. Капацитет на багажното отделение – голяма компания и далечно пътешествие винаги са съпроводени и с доста багаж. Ако пътуването е с цел определен зимен или летен спорт, то ще има и допълнително екипировки. При наемането на бус е важно предварително да се съобрази капацитета на багажното отделение. Тук е добре да отбележим, че често дългата база (Long) не е особено дълга и трудно могат да се поберат много неща. Препоръчваме да се спрете на Extra Long база (каквито са нашите бусове Mercedes Vito) или Maxi базата на Volkswagen. Има и много по-големи девет местни бусове тип „маршрутка”, в които има много повече място за багаж на Fiat, Citroen и Peugeot, но в тях определено не можете да разчитате на комфорт и нисък разход на гориво. Същото е положението и с Mercedes Sprinter и Folkswagen Crafter.
  5. Икономичност на буса – малко вероятно е автоматична скоростна кутия да Ви даде разход под 10/100, независимо от натоварването и скоростта. При ръчните скоростни кутии нашите автомобили Mercedes Vito имаме разход от 7/100 при не пълен автомобил с багаж и хора и скорост до 130 км/час. При пълен автомобил с хора, багаж, допълнителен багажник отгоре и скорост до 130км/час имаме разход от 8/100.
  6. Такси при преминаване на граници, магистрали и тунели – това също е фактор, който е добре да отчетете. На различните граници, различните бусове се таксуват по различен начин. Такъв пример е Словения, където таксуването е на база брой места. По-големите автомобили там се таксуват двойно. Друг фактор е валидността на винетките – там те са седемдневни и съответно за десет дневно каране на ски из Алпите Ви трябва месечна винетка на стойност 60 евро. На други граници, тунели и магистрали обаче се изчисляват различни параметри като височина, обем и т.н. С нашите бусове навсякъде се минава като с лек автомобил. Ако ползвате Volkswagen, ще Ви бъде малко по-скъпо, а ако ползвате по-голям бус  тип „маршрутка”, очаквайте билетчетата да Ви се подават от автомата за камиони/рейсове със съответната по-висока цена. Тук е добре да се добави, че много региони с частни тунели и пътища, особено из Алпи-те, имат опцията да се плати само в едната посока или дори да не се плаща, ако представите карта от ски или резервация за нощувки в съответния регион.

 

Надявам се да сме ви били полезни! Не забравяйте, че ако търсите бус под наем в София, при нас винаги ще намерите подходящи за Вашите нужди бусове и ванове.