fbpx

Част III – Ливиньо

Ливиньо към 17.03.19

Report

217 см сняг има на 17.03.2019 в Ливиньо. Условията в курорта се подобряват след пресния сняг от 17 нови сантиметра и са близки до перфектни. 117 км. писти са на ваше разположение, от които 65 км. са червени, 20 км. – черни и 30 км са предназначени за начинаещи скиори и сноубордисти. Работят 32 от 32 лифта, а пътищата към близките курорти Бормио и Сен Мориц са почистени и отворени.


2 ски зони – Мотолиньо и Каросело

През 2016 година нашето ски пътуване беше поводът да стартираме дейността си. За тези три години изпълнени с пътувания, със ски, с борд, граници, път, винетки, усмивки и незабравими спомени, изпълнени със страхотни емоции, натрупахме и много опит. Затова ние, от Getabus.bg, сме подбрали и подредили тези редчета за всички вас, обичащи снежните емоции. Пътувайте с нас, за да караме заедно! Искаме да споделим това, което ние знаем и искаме да го предадем нататък.


Съветите на Getabus.bg: Част III – Ливиньо

Това е третата статия от серията ни за пътувания (първата статия: Съветите на Getabus.bg  – част I: Пътувания и сняг в Цилертал, втората статия: Съветите на Getabus.bg – част II: Пътувания и сняг във Вал Торенс), с която имаме удоволствието да ви запознаем. Всяка една от статиите ще представя основните елементи на различни пътувания – мястото, вариантите за пътуване, разходите и някои полезни съвети. Цялата тази информация е изпитана и проверена лично от нас и сега се радваме да я споделим за първи път с вас и вашите приятели.

На ски в Италианските Алпи

В широка долина около малка река се вие Ливиньо. От двете му страни по скатовете на долината можете да забелижите ски зоните Мотолиньо и Каросело. На около 36 км. е друга прекрасна ски дестинация – Бормио, а на още 40 км. се намира и Сен Мориц. Пътищата, които ги свързват са може би едни от най-живописните, по които сме шофирали, виещи се около бреговете на езерата Силвапланерсе, Ливиньо и Зилското езеро.

Залез над Ливиньо

Тъй като Ливиньо е гранично градче, то се ползва от безмитна зона. Това го прави правилното място за хора, които имат желанието да се възползват от пътуване с автобил на пълен резервоар и с малко повече от стандартния брой сувенири, който да изпиете и изядате по време на вашето пътешествие. Там можете да прекарате вашето свободно време за шопинг обиколка, когато не сте в снега, или върху него, разбира се, казано с леко намигване.

Сезонът не би се изчерпал с един-два зимни месеца. Снегът се задържа почти целогодишно и сезонът може да продължи от декември до май. За нисък сезон се приема началото на декември, април и май. За да се стимулира потока от туристи, политиката на курорта е изградил хитра политика за БЕЗПЛАТНИ СКИ КАРТИ.

Политиката на курорта ни предоставя и още една допълнителна възможност, от която може да се възползваме. Ако гостите са настанени в хотел от посочените списъци, картите им са безплатни.

Линиите свързващи ски зоните също са безплатни. Бусчетата в курорта се движат по няколко линии от 7 часа сутринта до 20 часа вечерта.

За самото каране

Ски зоните на Ливиньо са за по-опитни скиори и бордисти. По-добре огряната от двете зони е Мотолиньо. Огряна е още от сутринта, което я прави доста приятна за каране и без много замръзнали части. Monte Neve е връхната точка на Мотолиньо. От него започват 3 черни, 1 червена и 1 синя писта, която води до Трепале, най-високо населеното място в Европа.

Ски писти – Зона Мотолиньо

От страната на Каросело има няколко черни писти. Доста лека писта е синята №31. Пистата е спокойна, широка и дълга. Можете да й отделите цял ден и е много подходяща за деца и начинаещи.

Monte Neve независимо от времето опашката е 4 души

Равносметка за деня изглежда по следния начин – събуждането, пътят с бусчето, лифта до Monte Neve, по три спускания на трите черни и на едната червена писта, след това една гореща супа с пълнозърнест хляб и тъмна бира в Трепале. Това оформя края на един много добър първия ден.

Чайната в края на синята писта е удобната последна спирка. Топла супа, малко хляб и наливна бира ще ви струва около 10-12 евро

Бормио

Бормио е бил няколко пъти домакин на финалите на световното първенство по ски от 1985-а насам. С две ски зони над 2000 и 3000 метра прави Бормио от местата, които всеки обичащ снега човек трябва да спусне. Дом е на една от най-предизвикателните и бързите писти и то не само в Европа, но и в света – Stelvio.

Stelvio

Дълга и много бърза, Stelvio e денивелационен кошмар от предизвикателства.

Започва на 2147 м. между Бормио 2000 и Бормио 3000, дълга е малко над 3 км. със средно ниво на деневилация от над 1000 метра, което образува участъци с наклон от повече от 60 градуса.

Ако опитвате цяло спускане, скоростта от над 120км/ч е лесно достижима. След това започвате да се опитвате да си спомните все пак какъв клас беше каската ви, защото има доста твърди участъци, а завоите все още не се местят.

Пистите

Има доста бързи писти със сериозна деневилация и тук сме подбрали 12 писти за начинаещи, за напреднали и за про-ТА

За начинаещи

Federia

Costaccia

Monte della Neve

За напреднали

Carosello 3000

Teola

Valvin 

За про-ТА

Costaccia

Valley run

Lac Salin 

Ски картите

Можете да избирате между няколко варианта, които започват от окоро 60 лв. на ден. Има карти, които обхващат Ливиньо (на сайта на куротна можете да откриете подробна информация за всички пакети), но ние избрахме общата Alta Valtelina, която ни дава достъп до Ливиньо, Бормио и ни дава 50% отстъпка от картата за Сен Мориц.

В Сен Мориц е невероятно, но ще го запазим за вас в отделен пътепис!

Карта – Alta Valtelina

Добре е да направите:

1 – Можете да изберете датите си и да карате безплатно:

Курортите Ливиньо и Бормио подпомагат местните хотелиери, като предоставят безплатни карти в ниския и междинния сезон. Въпреки резервите ни, след разговори с местните, установихме, че тук въпросът не е дали ще има сняг, защото тук винаги има, а по-скоро, дали ще работят съоръжения, ако вали твърде много. Така всички притеснения за ранните или късните дати изчезнаха и догодина бихме опитали и това.

  • Безплатно каране в Ливиньо: От началото на сезона до 22-ри Декември и от 6 април до края на сезона
  • Безплатно каране в Бормио: От 14.04.19-20.04.19 При минимум 6 нощувки в някой от посочените хотели или апартаменти.

2 – Каране в Сен Мориц:

Въпреки цените това е изживяване, което не трябва да пропускате (очаквайте скоро нашия разказ и за това приключение).

3 – Безмитната зона:

След близо 1500 км. пробег, част, от който през Италия, където дизелът е доста скъп, цената от 0.94 евро е доста приятна изненада. Ако и добавите литър Jack Daniels за 14 евро, става още по-приятно.

Не прекалявайте! На изхода от Ливиньо могат да ви спрат за обстойна проверка за контрабадна акцизна стока.

Господата от Икономическа полиция дебнат на изхода на Ливиьо и въпреки, че това не е нашият краен резултат, нашият Mercedes Vito със софийска регистрация също беше подробно прегледан, докато ние чинно изчаквахме.

За самото пътуване

Избрали сте, решили сте и сте събрали компания за ски ваканцията в Ливиньо. Започвате да сравнявате оферти. Вариантите се свеждат до простия избор от закупуване на готов пакет от колегите туроператори или самостоятелното резервиране. След сравнение се оказва, че настаняването е доста лесно и по-изгодно, ако сте компания от повече от 8 души. Остава  въпросът, как да стигнете – със самолет, с автобус или с кола?


Вариантите

Ако изберете да пътувате със самолет ще се наложи да резервирате предварително билети за цялата компания и да ги платите на момента. Важно е да проверите с какъв багаж пътувате и колко ще струва превозването на ски екипировката, защото това е допълнителна такса. За Ливиньо можете да летите до Милано или Венеция с ниско тарифен полет. Кацнете ли, трябва да се прекачите и да стигнете до Сондрио. Има редовни линии, но стигнете ли до там, трябва да организирате трансфера си до хотела. Така погледнато, разходите за трите елемента на пътуването са доста. Трябва да се отчететат и прекачвания, защото нямате директни полети, а те отнемат време – така бързината на полета се губи и обезсмисля.


София/ Сърбия/ Хърватска/ Словения/ Италия/ Ливиьо

Следващият вариант е да се насочите към пътуване с автомобил. За малката трупа от 7 до 9 души ще се нуждаете от два или три автомобила. Важно е те да бъдат надеждни и да сте сигурни, че ще изминат 3000 км.. Че ще работят при особено тежки условия, с температури падащи до „-21◦“. Помислете и вземете предвид разстоянието и времето, което трябва да прекарате зад волана. Във всеки автомобил трябва да има двама или трима опитни водачи, които да могат да шофират сигурно при тежки зимни условия и да могат да се ориентират с GPS карти. Така разходите за пътуване с два или три леки автомобила излизат двойни или тройни, при калкулацията на необходимото гориво и всичките пътни такси. Да, точно така, пътни такси – независимо от маршрута трябва да изчислите пътните такси за 5 държави и да добавите някои тунели, за които има отделни такси.


Предимствата на 9 местните микробуси

Пътуването с микробус би оптимизирало разходите като делите на 9, а не на 4. Девет души пътуват с един микробус, заедно с всичкия си багаж и екипировка. Плащат една пътна такса за лек автомобил и си прекарват весело, пътувайки като компания.

Остават въпросите – какъв, от къде и как да се сдобиете с микробус? На тези въпроси сме отговорили в друга наша статия и я препоръчваме! (СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА БУС ПОД НАЕМ. КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИЯ БУС ИЛИ ВАН ЗА НАС?)

Специално за нашето пътуване:

Нашата дейност е транспортна. Нашата задача е да сме фокусирани над пътуванията и това, което ви споделяме е нашият опит от първа ръка за пътуване до Ливиньо.

Машината, с която го реализирахме беше новия ни Mercedes Vito 8+1, свръхдълга база с индивидуални седалки, които могат да се регулират за всеки от пътуващите, което беше решаващо за комфорта ни предвид това, че пътувахме 9 души с доста екипировка.

Нашата група потегли в четвъртък вечер. Сборният пункт беше в 19 ч., а тръгнахме от София в 21 ч. като пристигнахме в Ливиньо около 13 ч. в петък. Пътят през Сърбия/Хърватска/Словения/ и накрая Италия, с почивки за кафе и хапване, смяна на шофьорите и пазаруване, плюс преминаването през граници и планинските части на пътя, ни отне около 18 часа.

Тръгнахме през нощта, за да може групата без шофьорите да има няколко часа сън. Сменяхме се трима шофьори на всеки 500 км.. Като това е оптималният вариант, при пътуване с автомобил или бус без допълнителни нощувки.  Смените не са много от една страна, но от друга шофьорите не се преуморяват.

При средна скорост от около 130 km/h  нашия Mercedes Vito, возещ 9 души и екипировката им, ни даде разход от 9/100. Признаваме си, че през по-голямата част от пътя сме карали със 150 km/h, че и малко отгоре, но като добавим и планиската част от пътя, е доста невероятен резултат за двутонна машина, носеща почти тон допълнителен товар под формата на пътници и техния багаж.

Езерото Ливиньо

За самото шофиране, най-хубавата част бяха самите Алпи. Невероятни серпентини и проходи, а преминаването по бреговете на езерото Ливиньо ще останат в съзнанието ни за цял живот.


Маршрута

Пътувайки към Ливиньо, ще преминете през няколко граници. Маршрутът преминава през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия.
Маршрутизатора на Гугъл често не дава маршрута, през Бормио и прохода Passo del Foscagno.  За него трябва да се отбиете след Верона през Бреша – Исео – Едоло – Априка – Тирано – Бормио и накрая Ливиньо. Ние избрахме този маршрут и извадихме късмет – беше отворен и проходим. На контролния пунк на прохода ни спряха карабинери и провериха дали имаме вериги. Оказа се, че доста често прохода се затваря заради лоши метеорологични условия или паднали скали.


Друг вариант е маршрута през тунела Munt La Schera. Той е отворен постоянно и не се влияе от климатичните промени, които често затварят проходите от италианска страна. Ако пътувате до Ливиньо през Австрия, тунелът е най-сигурния подход към курорта.


София/ Сърбия/ Хърватска/ Словения/ Австрия / Италия / Швейцария – Ливиьо

От нашето пътуване не е минало много време, но ние всеки месец проверяваме маршрутите за цените на винетките и тол таксите. Те са, както следва:

Сърбия 25 евро толтакси

Хърватска
35 евро толтакси

Словения
30.00 евро винетка за 30 дни
Австрия8.90 евро винетка 10 дни 
14.40 тунел Karawanken
Италия46.80 евро тол такси Триест/Бреша
*ако пътувате през Австрия има толтакси при Болцано от 6 евро
Швейцария35 евро винетка
30 евро тунелна такса

*Ако все пак пътувате през Швейцария или искате да посетите Сен Мориц, ще трябва да минете през тунела Munt La Schera . В двете посоки се заплаща 30 евро и към тях добавяте и 35 евро винетка и карате в Швейцария

Тунелът е еднопосочен и трафикът е в определени часове. На посочения линк можете да откриете повече информация. ВАЖНО: Планирайте пътуване си, така че да не попадне в съботен ден, тъй като таксата е по-висока

*Можете да разчитате на нас – изпратете ни вашия маршрут, ние ще изчислим пътните такси по него за вас, ще получите и безплатна консултация за избрания маршрут и микробус от нас –  Пишете ни във Facebook и ни попитайте!


Запознайте се с цените на горивата

Горива и паркинг

Препоръчваме да заредите в Словения и да избегнете Сърбия и Хърватска. Ако не сте обменили пари и плащате с карта, превалутацията ще ви струва скъпо, в Сърбия 7 евро и в Хърватска 12 евро. Следващата спирка за гориво може да бъде самото Ливиньо, тъй като безакцизния дизел е 0.94 евро. Пристигайки можете да паркирате на доста места стига да откриете свободни места, препоръчваме ви все пак платените паркинги, ако хотела ви не разполага с такъв. В краен случай можете да паркирата на паркингите на гондолите, тъй като те са безплатни.

Застраховките

Независимо за къде пътувате: Австрия, Франция или Италия е задължително да сключите застраховка, която да ви защитава. С правилната застраховка можете да получите помощ, при инцидент независимо дали той е бил на пистата или извън нея.

От българските решения най-разпознаваемата и разпространена е: „Помощ при пътуване“. Тя може да има отделни елементи и покрития – медицински, туристически и отмяна на пътуването. При сключени медицински покрития, ако пострадате по време на ваканцията си транспортирането, хоспитализацията и медицинската помощ ще бъдат покрити от застрахователя, дори без вие да плащате.

Ако имате сключена застраховка „Отмяна на пътуване“  и се разболеете, така че не заминете или полета ви не излети, можете да използвате застраховката си, за да рефинансирате резервациите си, което е бегло успокоение, за проваленото пътуване.

*Съществуват много и различни застрахователни продукти, за скиори и бордисти, за повредена екипировка и много други. Можете да разчитате на нас и да получите безплатна консултация от доверения ни застрахователен брокер – Пишете ни във Facebook и ни попитайте!

Ние помагаме

От три години ние пътуваме и проверяваме. Малко или много се превърнахме в професионални пътешественици. Сега искаме да споделим този опит и да създадем повече усмивки.

За да помогнем за вашата усмивка,  ние ви предлагаме да ни изпратите избрания от вас маршрут, а ние да проверим вместо вас, какви биха били пътните такси до дестинация ви и да ви посъветваме, за избора на маршрут, избора на микробус и наемането му или за каквото се сетите, защото ние вече сме го проверили! Поздрави от екипа на Getabus.bg