fbpx

Част I

Пътувания и сняг в Цилертал

5 курорта в Цилертал
5 курорта в Цилертал

265 см сняг има на 11.01.2019 на Цилертал. Работят 65 от 85 писти и 42 от 65 лифта. Това е мястото, където има мек като пудра сняг и място за всички обичащи снега и забавленията с него. Има сняг за тези, които имат ски , има и за тези, които имат бордове. Можете да карате и по пистите и извън тях.

Преди 3 години нашето ски пътуване беше повода да стартираме дейността си. За тези години пътувания, ски, борд, граници, път, винетки, усмивки и страхотни емоции, натрупахме много опит. Затова ние от Getabus.bg сме подбрали и подредили 1045 думи за всички вас, обичащи снежните емоции. Искаме да споделим това, което ние знаем и искаме да го предадем нататък.

Това е първата статия от серия, за пътувания, с която искаме да ви запознаем. Всяка статия ще ви представи основните елементи на различни пътувания – мястото, вариантите за пътуване, разходите и добрите идеи. Всичко това сме го изпитали, проверили и сега го споделяме за първи път с вас и вашите приятели.

Първи стъпки - Първи съвети
Първи стъпки – Първи съвети

Долината

Избирате един от 6-те ски курорта в Долината Цилертал: Хохфюген-Хохцилертал, Шпийлйох Фюген, Арена Цилертал, Майрхофен Ахорн, Ски & Глетчервелт Цилертал 3000  и Хинтертуксер Глетчер и започвате да спускате. Ще ви трябва  само един общ пропуск за всичките, криещ доста приятни допълнителни екстри. Той важи за изброените курорти и с него можете да пътувате, безплатно с автобусните и влаковите линии, свързващи курортите. Що се отнася до пътувания, курортите са в близост и можете да се настаните, в някоя от безбройните семейни хижи в долината. Важно е  да запазите ски картите си за обратния път, ако пътувате с кола и преминавате през частните тунели.

Пътуването

Вече сте избрали, решили сте и сте  събрали компания за ски ваканцията в Цилертал. Започвате да сравнявате оферти. Вариантите се свеждат до простия избор от закупуване на готов пакет от колегите туроператори или самостоятелното резервиране. След сравнение се оказва, че настаняването е доста лесно и по-изгодно, ако сте компания от повече от 8 души. Остава  въпроса, как да стигнете, със самолет, с автобус или с кола?

Резервирате/Спускате/Споделяте/Повтаряте
Резервирате/Спускате/Споделяте/Повтаряте

Вариантите

Ако изберете да пътувате със самолет ще се наложи да резервирате предварително билети за цялата компания и да ги платите на момента. Важно е да проверите с какъв багаж пътувате и колко ще струва превозването на ски екипировка, защото това е допълнителна такса. За Цилертал можете да летите до Мюнхен или Залцбург. Кацнете ли трябва да се прекачите на автобус. Има редовни линии до Инсбрук, но стигнете ли дотам, трябва да организирате трансфера си до вашата хижа. Така погледнато разходите за трите елемента на пътуването са доста. Трябва да отчетете и прекачвания, които отнемат време – бързината на полета се загубва.

Билет+Багаж+Екипировка+Автобусен билет+Трансфер до хижата
Билет+Багаж+Екипировка+Автобусен билет+Трансфер до хижата

Следващия вариант е да се насочите към пътуване с автомобил. За малката трупа от 7-9 души ще се нуждаете от два или три автомобила. Важно е те да бъдат надеждни и да сте сигурни, че ще изминат 3000 км, че ще работят при особено тежки условия, с температури падащи до -21◦. Помислете и вземете в предвид разстоянието и времето, което трябва да прекарате зад волана. Във всеки автомобил трябва да има двама или трима опитни водачи, които да могат да шофират сигурно при тежки зимни условия и да могат да се ориентират с GPS карти. Така разходите за пътуване с два или три леки автомобила излизат двойни или тройни, при калкулацията на небходимото гориво и всичките пътни такси. Да точно така, пътни такси – независимо от маршрута трябва да изчислите пътните такси за 4 държави и да добавите някои тунели, за които има отделни такси.

Предимствата на 9 местните микробуси
Предимствата на 9 местните микробуси

Пътуването с микробус би оптимизирало разходите като делите на 9 на 4 – 9 души пътуват с един микробус, заедно с всичкия си багаж и екипировка. Плащат една пътна такса за лек автомобил и си прекарват весело пътувайки като компания.

Остават въпросите какъв, от къде и как да се сдобиете с микробус? На тези въпроси сме отговорили в друга наша статия и ви я препоръчваме! (СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА БУС ПОД НАЕМ. КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИЯ БУС ИЛИ ВАН ЗА НАС?)

Маршрута

Пътувайки към Цилертал ще преминете през няколко граници. Маршрута преминава през Сърбия, Хърватска, Словения и самата Австрия. Всеки месец проверяваме маршрутите, цените на винетките и толтаксите и те са както следва:

Сърбия  12.50 евро толтакса

Хърватска
17.54 евро толтакси

Словения
30.00 евро винетка за 30 дни
Австрия 8.90 евро винетка 10 дни
7.20 евро тунел Karawanken

 *Цените са в посока

Тунелните такси в Австрия са малката изненада. Някои тунели са частни и за тях се заплащат отделни такси. Но ако запазите ски картите си, връщането ви може да бъде безплатно като ги показвате при преминаване. Ако имате резервация в хотел, в някои от курортите и са ви издадени туристически ваучери, можете да използвате и тях, когато преминавате на отиване.

*Можете да разчитате на нас – изпратете ни вашия маршрут, ние ще изчислим пътните такси по него за вас, ще получите и безплатна консултация за избрания маршрут и микробус от нас –  Пишете ни във Facebook и ни попитайте!

Застраховките

Независимо за къде пътувате: Австрия, Франция или Италия е задължително да случите застраховка, която да ви защитава.

Най-разпознаваемата и разпространена е: „Помощ при пътуване“. Тя може да има отделни елементи и покрития – медицински, туристически и отмяна на пътуването. При сключени медицински покрития, ако пострадате по време на ваканцията си транспортирането, хоспитализацията и медицинската помощ ще бъдат покрити от застрахователя.

Ако имате сключена застраховка „Отмяна на пътуване“  и се разболеете, така че не заминете или полета ви не излети, можете да използвате застраховката си, за да рефинансирате резервациите си, което е бегло успокоение, за проваленото пътуване.

*Съществуват много и различни застрахователни продукти, за скиори и бордисти, за повредена екипировка и много други. Можете да разчитате на нас и да получите безплатна консултация от доверения ни застрахователен брокер – Пишете ни във Facebook и ни попитайте!

Ние помагаме

От три години ние пътуваме и проверяваме. Малко или много се превърнахме в професионални пътешественици. Сега искаме да споделим този опит и да създадем повече усмивки.

За да помогнем за вашата усмивка,  ние ви предлагаме да ни изпратите избрания от вас маршрут, а ние да проверим вместо вас, какви биха били пътните такси до дестинация ви и да ви посъветваме, за избора на маршрут, избора на микробус и наемането му или за каквото се сетите, защото ние вече сме го проверили!

Поздрави от екипа на Getabus.bg